Full fart på årets NIU-uttagningar

news

2018-02-21, 08:00

1 december var datumet att lägga på minnet för de elever som i höst vill kombinera sina gymnasiestudier med en elitsatsning på idrott. Sedan dess har det varit full fart på Fria Läroverkens gymnasieskolor då så kallade NIU-uttagningar genomförts.

Fria Läroverken erbjuder Nationell Idrottsutbildning (NIU) på flera orter, något som syftar till att låta gymnasieelever kombinera sina studier med en elitsatsning på sin idrott. Eleverna läser ett vanligt gymnasieprogram men kombinerar det med ämnet Specialidrott i vilket eleverna får praktisera sin idrott 2-3 gånger i veckan. Under de senaste månaderna har de sökande eleverna deltagit i uttagningar för sin idrott.

I Kalmar har nyligen en uttagning till kampsport (thaiboxning) genomförts och i Karlstad och Linköping har uttagningar i innebandy och ishockey avslutats. Skolan i Linköping erbjuder även NIU i handboll och fotboll medan man i Norrköping erbjuder simning.

Till hösten 2019 öppnar skolan i Malmö upp för NIU i fotboll medan man i Kalmar till år 2020 har som mål att starta upp ännu en till inriktning på kampsporten, brasiliansk jiujitsu.